OPKK - Kiinteistönvälitys - Ajankohtaista - Tiedotteet - Vinkkejä vuokraukseen
 
« Takaisin tiedotteisiin
05.10.2014

8 vinkkiä vuokralaiselle ja vuokranantajalle

 

19.9.2014 Teksti: Jukka Nortio,  lähde: OP-Pohjola-lehti 3/2014

1. Sopikaa kaikesta
Laatikaa yhdessä kirjallinen sopimus kaikista perusasioista, kuten muuttopäivästä, vuokranmaksupäivästä, vuokran määrästä ja vuokravakuudesta. Määritelkää, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, millainen irtisanomisaika on ja miten irtisanomisesta ilmoitetaan. Kirjatkaa asunnon kunto, siihen sisältyvät tilat ja tavarat, sekä ehdot lemmikkieläinten pitämisestä ja tupakoinnista.

2. Tarkastakaa asunnon kunto
Tehkää yhdessä lattioiden, muiden pintojen, kalusteiden ja kodinkoneiden kuntotarkastus, ja kirjatkaa toteamanne kunto sekä mahdolliset viat ja korjaustarpeet vuokrasopimukseen. Ottakaa muistin tueksi valokuvia ja tulostakaa ne sopimuksen liitteeksi. Merkitkää sopimukseen myös muut kuin kiinteät kalusteet, jotka jäävät vuokralaisen käyttöön.

3. Mistä vuokra koostuu?
Kirjatkaa vuokrasopimukseen, kattaako vuokra vesi- ja saunamaksut, autopaikan tai kellarin. Entä kuka maksaa sähkölaskun ja vakuutukset? Jos vuokranantaja pitää autopaikan tai varaston omassa käytössä, sopikaa siitä kirjallisesti.

4. Remonteista neuvoteltava
Kaikista korjauksista, kuten tapetoinneista ja maalauksista, pitää sopia: kuka vastaa muutoksista, milloin ja miten ne toteutetaan ja kuka maksaa tarvikkeet. Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan yllättävistä remonttitarpeista heti vuokranantajalle. Sekä sopiminen että ilmoitukset kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

5. Vuokravakuus tilille
Vuokralainen tallettaa ennen avainten luovutusta 1-3 kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden pankkitilille, joka pantataan vuokranantajalle vuokrasuhteen ajaksi. Jos vuokralainen laiminlyö vuokrasopimuksen velvoitteita, vuokranantaja voi pidättää saatavansa vuokravakuudesta. Muilta osin vuokravakuus palautuu vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä.

6. Kuluminen kuuluu asiaan
Vuokralainen ei ole velvollinen korvaamaan normaalista asumisesta johtuvaa kulumista, kuten taulujen ja huonekalujen kiinnityksestä johtuvia pieniä vaurioita. Mahdolliset suuremmat
vauriot vuokralaisen on korvattava, ja vuokranantaja voi tarvittaessa käyttää vuokravakuutta näihin kuluihin.

7. Vakuutukset selviksi
Vuokralaisen kannattaa ottaa koti- ja vastuuvakuutus paitsi oman irtaimistonsa, myös vesi- ja palovahinkojen sekä vuokranantajan tai taloyhtiön omaisuudelle aiheutuneiden vahinkojen varalta. Vuokranantaja voi vakuuttaa vuokraamansa asunnon osat, jotka kuuluvat hänen kunnossapitovastuulleen (esim. lattiat, kaapistot ja kodinkoneet). Vakuuttamisesta voidaan sopia vuokrasopimuksessa.

8. Vilpin varalta
Vuokranantaja voi tarkastaa vuokralaisen luottotiedot esimerkiksi Vuokranantajat ry:n palvelussa. Vuokralainen voi varmistaa taloyhtiön isännöitsijältä, että asuntoa tarjoavalla on oikeus sen vuokraamiseen.